Workshops Familjekonstellationer

En bra möjlighet att utforska nya perspektiv på dig själv – som klient eller bara genom att delta.
En familjekonstellation kan hjälpa dig att bringa ljus och klarhet i svårförklarliga mönster, ge nya insikter, lösningar och ett nytt sätt att se på dig själv och din familj – och underlätta för acceptans och empati och för kärleken att flöda fritt mellan alla berörda.

Olösta och ofta dolda problem och konflikter i vår familjehistoria påverkar oss mycket mer än vi är medvetna om. Våra rädslor, ilska och sorg kanske inte ens tillhör oss. Mönster och känslor från svåra händelser som missfall, familjekonflikter, skilsmässa, förälders död när man är liten, abort, någon som stängs ute från gemenskapen, adoption och annat “ärvs” ofta av efterkommande generationer om de känslor som väcktes av dessa händelser doldes, inte erkändes eller fick sin plats.

Det här är en metod som kan befria oss från mönster vi vill bli av med, hjälpa oss att få mer livskraft, finna vår frihet och förstå vad det innebär att vara oss själva.

Några av dina funderingar kanske du får svar på nedan, men om du vill veta mer, ställa frågor eller anmäla att du vill delta som klient eller representant, klicka här Kontakt

WORKSHOPS Vintern 2018. 

Te och snacks från kl.17:45. Vi börjar prick kl.18!

  • 11 Januari, kl.18-21:30, Artillerigatan 38, Stockholm
  • 25 Januari kl.18-21:30, Artillerigatan 38, Stockholm
  • 12 Februari kl. 18-21:30, Artillerigatan 38, Stockholm
  • 22 Mars kl.18-21:30, Artillerigatan 38, Stockholm

PRIS
Att delta som en representant, 250 kr
Att delta som klient 2200 kr

Vi arbetar även med familjekonstellationer med enskilda par utan representanter (inte i workshopform). Vi ser då tillsammans på vardera partens ursprungsfamiljer och hur de påverkar er relation i nutid.  Om du vill fråga om eller boka enskilda sessioner, klicka här Kontakt

Frågor & Svar

VAD HÄNDER PÅ EN WORKSHOP?
Vi jobbar normalt med klientens fråga 1-2 timmar. 
Vi är max 12, minst 6 deltagare – inklusive klienten. 
Normalt utspelar sig detta: Vi och klienten försöker ringa in klientens fråga eller problem så klart som möjligt, liksom vad som skulle vara en bra lösning. Därefter ställer klienten med vår hjälp och vägledning upp sin fråga eller sitt problem i rummet. Det sker genom att klienten ber andra gruppmedlemmar att representera familjemedlemmar, eller kanske något abstrakt som en t ex sjukdom, ett yrke eller ett land. (Som deltagare behöver man inte vara med på detta, man kan välja att säga nej för att istället vara enbart åskådare.)
Därefter placerar klienten varje representant på en plats i rummet som svarar mot en inre känsla av den plats de bör stå på i förhållande till varandra.
Arbetet fortgår därefter genom att vi lyssnar till och tar intryck av vad representanterna rapporterar i form av känslor och fysiska förnimmelser. En representant kanske exempelvis berätta att hon känner en väldig nedstämdhet, en annan att han liksom sitter fast och är rädd och en tredje att han blir varm och svettas eller har ont i en kroppsdel.
Att få vara representant och på det sättet få insikter i och känslomässig erfarenhet av främmande människors situation, öden och djupaste schakt, är ofta en omvälvande och gripande upplevelse som kan göra oss mer ödmjuka. Vi kan inte nog betona att denna erfarenhet i sig är djupt engagerande och ofta tillräcklig , särskilt om man för första gången deltar i konstellationsarbete. Man måste inte sätta up sin egen konstellation för att delta i en meningsfull upplevelse.
Vi går sedan vidare och ser vad som krävs för att det ska bli balans i uppställningen/systemet och laborerar med att få representanterna att uttrycka ord som aldrig blivit sagda eller åskådliggöra sådant som varit dolt. Detta sätt att presentera en alternativ lösning istället för det som har varit en låsning, ger perspektiv och kan skapa en större frihet för klienten att gå vidare med sin grundfråga/problem.

VAD ÄR EN FAMILJEKONSTELLATION?
Familjekonstellationer är en förvånande precis och djupgående teknik för att belysa och hitta dolda sammanhang och klargöra intrasslade relationer, ofta över flera generationer. Processen kan leda till en djup själslig förändring, och att man finner en ny eller bättre plats för sig själv i sitt familjesystem, och därmed till känslor av acceptans och försoning. Det finns också många vittnesmål om att konstellationsarbetet påverkar även de som inte varit närvarande under själva arbetet och som inte vet att det ägt rum.

ÄR DET GRUPPTERAPI?
En konstellation är inte gruppterapi. Det som sker är helt subjektivt. Som klient behöver du inte avslöja något om dina upplevelser eller personliga erfarenheter. Du behöver bara tillhandahålla vissa objektiva fakta om situationen du vill titta närmare på. Resultatet av det som sker under workshopen stannar sedan inom dig.
Som representant ”är du inte dig själv” – det är faktiskt tvärtom. Du ska bara uttrycka vad du upplever utifrån din ”roll” inte utifrån dig själv eller dina personliga erfarenheter. Men det kommer att ske saker inom dig som har att göra med din personliga historia, men vi uppmuntrar att du låter det stanna inom dig själv.

VAD GÖR JAG? VAD FÖRVÄNTAS AV MIG SOM DELTAGARE/REPRESENTANT?
Som deltagare/representant förväntas faktiskt ingenting. Du kan bli vald att representera någon eller något, och placeras då av klienten på en plats i rummet i förhållande till de andra representanterna. Allt du sedan behöver göra är att rapporterar vad du upplever för fysiska sensationer, känslor, intryck.

VAD KAN DET GE ATT VARA DELTAGARE ELLER REPRESENTANT?

Så här beskriver några deltagare sina upplevelser:
“Fantastisk hur ni förklarar och leder workshopen tillsammans och är så närvarande. Att vara representant gav mig verkligen perspektiv på min egen situation och en större förståelse för och av mig själv. Samtidigt som jag fick en mycket djupare medkänsla för andra, både i och utanför mitt eget familjesystem.”

”I would like to recommend family constellations to anyone who feels misplaced and who struggles within the family circle or relationships. This is a very simple method which works very effectively with issues regarding the interaction between client and other people in his/her life.”

”Det intressanta med kvällen var att jag återigen slås av hur naturligt allting sker. Att min roll på golvet speglar så mycket av mig själv och samtidigt uppfattas som en kopia av klientens pappa.
Resultatet” eller effekten är helt subjektiv och kanske och upplevs där och då, men att under några timmar bara få befinna sig i ett sammanhang av öppenhet, omtanke och kärlek är effekt nog.”

Så här beskrev en klienten sin upplevelse:
”…så otroligt häftigt. Har aldrig varit med om en familjekonstellation innan och under min första så var det också mitt problem som användes. Den häftigaste upplevelsen hittills (kanske kommer att ändras när/om fler insikter dyker upp) var att trots lite eller ingen info om vissa familjemedlemmar så kunde jag känna igen tydliga karaktärsdrag när helt för mig främmande människor agerade dem i konstellationen … Jag blev också väldigt rörd över att se det som spelades upp framför mig. Och även att sen höra de andras behållning av att delta i min konstellation om min familj. Oavsett om man bara tittat på eller om man fått spela en familjemedlem … inte alls flummigt bara väldigt väldigt givande, intressant och utvecklande. Ser fram emot att kunna ge tillbaka i någon annans konstellation.

För mer om Jivan Dios, www.kindfulness.se

För mer om Alf Galfvensjö, www.ettbattreliv.se

”Thank you for making it possible for me to have my constellation. It was an amazing, surprising and transformative experience. And thank you Jivan for your perfect and safe guidance.-Susanne, Stockholm